Menü Bezárás

Rétei hadifoglyok listája – 2. vh

Vae victis!” – Jaj a legyőzötteknek!

Miután a Vörös Hadsereg 1944 őszén átlépte a Magyar Királyság határát, az első pillanattól megkezdte a 16 és 55 év közötti polgári lakosságból a férfiak és nők összegyűjtését és munkatáborokba hurcolását. A magyarokat többszáz munkatáborban szórták szét az Északi-sarkkörtől a Fekete-tengerig.

Egy 1949-es szovjet összesítés a magyar foglyok számát 534 539-ben adta meg, harmaduk civil volt.

Az alábbi listán a második világháború alatt, illetve után a szovjet táborokba hurcolt réteieket mutatjuk be.
Egy részük távol szülőfalujától nyugszik valamelyik tábori temetőben vagy tömegsírban.
Mások az elviselhetetlen körülmények hatására öncsonkítást alkalmaztak a szabadulás reményében.
Akadtak olyanok, akiknek családtagjait nyomorították meg, vagy ölték meg a falut megszálló szovjet csapatok, míg ő fogságban volt.
Illetve olyan is előfordul, akinek teljes családját deportálták, elüldözték szülőfalujából mire szabadult.

A megannyi történet és tragédia, a háború borzalmai, az ellenség fogságának rémképe, a több ezer kilométerre hurcolás, a sötét és reménytelen mindennapok és az áhított szabadság elérése után az egykori ellenség kötelező dicsőítése, mind-mind rányomta bélyegét községünk lakosainak további életére.
Az elbocsátó szovjet és a magyar állambiztonsági hatóság nyilatkozatot íratott alá a szabaduló foglyokkal, amely szerint a letartóztatásuk és a szabadlábra helyezésük között történtek államtitoknak minősülnek, így a magyar társadalom nagy részét érintő tragédiáról évtizedeken át beszélni sem lehetett.

1993 óta május 9-e a hadifoglyok emléknapja, az Országgyűlés továbbá 2012. május 21-én nyilvánította november 25-ét a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává.

Alább, a teljesség igénye nélkül, azon rétei civilek és honvédek folyamatosan frissülő listája, akiket az úgynevezett „felszabadítóink” hurcoltak el a messzi Szovjetunióba.

A névre kattintva olvasható bővebben egy-egy elhurcolt rétei honvéd rövid története:

A rétei honvédek és hadifoglyok adatlapjai az újabb és pontosabb információk alapján rendszeresen frissülnek és bővülnek.
Amennyiben Önnek birtokában van olyan fénykép, adat, vagy információ, mely által teljesebbé és pontosabbá tehetjük felmenőink adatlapjait, akkor kérem vegye fel velünk a kapcsolatot a terra.rethe@gmail.com címen, vagy személyesen az 59-es házszámnál.
Köszönjük!

(Terra Rethe)


Források:
www.adatbazisokonline.mnl.gov.hu
www.militaria.hu
www.arcanum.hu
www.hungaricana.hu
www.slovakiana.sk
www.magyarnemzet.hu
www.familysearch.com
www.myheritage.com

www.geni.com

Képforrás:
https://dyatlovpass.com/