Menü Bezárás

„Kis falu ez a Réthe”

,.Kis falu ez a Réthe. Zsúpfedeles alacsony házai szinte bocsánatot kérnek, hogy a tetejük kiemelkedik, a sövénykerítésük kidőlt-bedőlt. Min­den tizedik udvarán található kerekeskút, mázolatlan agyagköcsögök repedeznek a napon, rongyok, darócgatyák száradnák az almafa ágán…

Itt egy gebét vezetnek ki az udvarból, ott a disznót hajszolja egy nyakigláb sváb, amott a padlasról gabonás zsákot adogat le a tokos, és ki törődik a falut betöltő sírással, átokkal és jajveszékeléssel…”

A sorok Barabás Tibor Rákóczi hadnagya című könyvéből valók, és a kuruc-labanc háború korába röpítik az olvasót.
Csaknem háromszáz esztendő múlt el azóta, s a könyvben szereplő kicsi falu, Réte arculata is bizony megváltozott. A faluban ez év szeptemberében mintegy 1 300 lakos élt.
A község közigazgatásilag a galántai járás része, noha Szenctől mindössze négy kilométerre van. Kenyérkeresői Pozsonyban és a helyi Új Élet Egységes Földművesszövetkezetben dolgoznak. A jövő év április 1-én lesz negyvenegy esztendeje, hogy a községet felszabadították (megszállták – szerk. megj. Terra Rethe) a szovjet hadsereg egységei.
Tizenhárom éve épült tetszetős kultúrházába szívesen látogatnak a színházkedvelő és kultúrát támogató lakosok. A rövidesen átadásra kerülő üzlet is a község egyik büszkesége lesz.


Rétén két iskola is működik. A magyar tanítási nyelvűnek négy évfolyama van, melyekbe összesen 32 tanuló jár. A növendékek szellemi és testi gyarapodására a Kohút házaspár ügyel. Kohút József igazgató harmincharmadik esztendeje áll az iskolaügy szolgálatában. Ez év szeptember elsején kezdte el az utolsó iskolai évet. Bizonyítványosztás után nyugdíjba vonul. Kohútné Erdősi Mária az első és második évfolyam tanulóit tanítja, egyben ő irányítja az iskola pici pionírcsapatát.

Az iskola épülete 1929-ben épült a rétei templom tőszomszédságában. Tornaterme nincs, de a hatalmas udvar tavasztól őszig jó lehetőséget nyújt a tornaórák megtartására. Valamennyi tanuló helybéli. Az igazgató elmondta, hogy a segédeszközök tekintetében megfelelő az ellátottság. Az iskolának két könyvtára van: külön tanítói és külön a tanulók részére.


A pionírok munkájáról beszélgetve megtudtam, hogy a pionírcsapat ebben az iskolai évben új nevet kap. Ottjártam után hívtak össze az első pionírgyűlést – a pionírcsapat új nevét így nem sikerült megtudnom. Bátran leírhatom azonban, hogy a maroknyi pionír és szikra az elmúlt esztendőben is szorgalmasan dolgozott. Az iskolaudvar szegletében összegyűjtött mintegy két vagon hulladékvas és a több ezer üveg a pici iskola pajtásainak hangyaszorgalmáról tanúskodik. A pionírvezető elmondta azt is, hogy a községi rendezvények, évzáró gyűlések, évfordulók, az iskolai ünnepségek fontos része a tanulók műsora. Az iskola pionírjai már több esetben rendeztek közösen ünnepélyt, honvédelmi versenyt a helyi szlovák tanítási nyelvű iskola pajtásaival.

„Kis falu ez a Réthe”… de lakói szorgalmasak. Rákóczi hadnagya ma biztosan nem ismerne rá egykori szülőhelyére.

(b.á.)

Megjelent 1985-ben a Kis Építő gyermeklap 36-ik évfolyamának 5-ik számában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük