Menü Bezárás

Rétén járt a Hazajáró

Szeptember 25-én került megrendezésre a Hazajáró honismereti és turisztikai magazinműsor közönségtalálkozója községünkben. Az esemény apropóját az év elején a Szenci járást bemutató, Mátyusföld 3. című Hazajáró epizód szolgáltatta, melyben több helyszín közt Réte is szerepet kapott.  

Az előadásra a helyieken kívül a környékbeli településekről is érkeztek érdeklődők, nagyrészt a szomszédos Boldogfáról, de jöttek Ácsról, Hegysúrról és Szencről is a közönségtalálkozóra, így a kultúrház nagytermében szép számú közönség várta Kenyeres Oszkárt és Jakab Sándort, a két hazajárót.



Laki László, a Terra Rethe polgári társulás elnöke köszöntötte az egybegyűlteket és a két vendéget, majd levetítésre került a már említett Mátyusföld 3. című Hazajáró epizódból a Rétét bemutató pár perces részlet.
Rövid emlékeztető videó után vetített illusztrációkkal a háttérben mesélt Kenyeres Oszkár a közönségtalálkozók kialakulásáról, melyek száma mára meghaladta a 700 rendezvényt, illetve a műsor alapjául szolgáló koncepcióról, melyet 13 évvel ezelőtt fektettek le és megvalósításával rövidesen célba is érnek.

Jakab Sándor bemutatta a stáb többi tagját, mesélt többek közt a hangmérnökről, az operatőrről és a sofőrről egyaránt, kik túráik során a technikai felszereléseket is magukkal cipelik egy-egy csúcs meghódítása során. Természetesen szó esett a rendezőről és a vágóról is, kik a több órás nyersanyagot még a stúdióban hetekig finomítják, hogy a nézőknek csak minőségi és élvezhető értékekkel teli tartalmat közvetítsenek.
Itt pár kulisszatitkot is elárultak a srácok, hogy miként csempésznek be a stáb tagjaiból statisztának valakit egy-egy jelenet erejéig az összkép fokozása érdekében.



Az est folyamán felváltva meséltek élményeikről, miközben a közönség jól szórakozott a történeteken és az őszinte közvetlen stíluson, mellyel a két főszereplő hamar lekötötte a hallgatóság figyelmét.
Több videorészlet is levetítésre került, többek közt a 2017-es Prima Primissima díjátadó egy részlete, melyen a Hazajáró műsor a közönségdíjat nyerte el, de a veszélyes helyzetek szemléltetése céljából egy meredek hegygerinc leküzdése is bemutatásra került.
A rengeteg élmény és tapasztalat megosztása, mint a horvátországi autóbaleset szerencsés kimenetele, az amerikai és ausztrál különkiadások, vagy a sok-sok találkozás a Kárpát-medence különböző szegleteiben élő magyar honfitársainkkal, hol megmosolyogtatta a hallgatókat, hol elérzékenyítette.
Szó esett a Hazajáró Honismereti és Turista Egyletről is, annak megalakulásáról és terveiről egyaránt.

Az előadás vége felé ismét a vetítésé lett a főszerep. Első körben, egy az évek alatt összegyűlt forgatási bakijelenetekből egy pár perces vicces kollázzsal kedveskedtek a vendégek, majd jött a komoly és megindító számvetés. Egy 20-25 perces összefoglaló a Hazajáró küldetéséről, a legmeghatóbb jelenetek válogatása különböző epizódokból, mely alatt megjelent az arcokon a meghatódottság és kicsordultak a könnyek is.

Az est folyamán patikamérlegen kimért érzelmi hullámvasút okozta katarzist vastapssal jutalmazta az egybegyűlt közönség.


A Terra Rethe polgári társulás ezúton is köszönetét fejezi ki Jakab Sándornak és Kenyeres Oszkárnak, hogy bizalommal fogadták meghívásunkat és egy csodálatos estével ajándékoztak meg bennünket.

Továbbá hatalmas köszönet azoknak akik segédkeztek a Hazajáró közönségtalálkozó sikeres lebonyolításában:

  • a helyszín biztosításáért:
  • Réte község

  • A történelmi rétei képeslapok felajánlójának:
  • Kovács Zoltán

  • a megbízott fényképésznek:
  • Neszméry István

  • a technika biztosításáért:
  • A Réte-boldogfai Református Keresztyén Gyülekezet és annak lelkipásztora
    Bohony Beáta

  • a helyszínen segédkezőnek:
  • Szabóné Szloboda Ildikó

  • a nyomdai munkálatokért:
  • Svecné Szloboda Katalin
  • Mészáros Zsolt
  • a megvendégelést biztosító hölgyeknek:
  • Szlobodáné Kamenár Mária
  • özv. Lakiné Szloboda Erzsébet
  • Rácko Erika
  • Mészáros Krisztina
  • Tomovics Evelin

  • a Hazajáró vendégek megvendégeléséért
  • Tomovics Miroszláv

és temészetesen minden jelenlevőnek, aki megtisztelte rendezvényünket és jelenlétével emelte az est fényét, köszönjük!

Fényképgalériánk IDE KATTINTVA érhető el

Fotók:
Neszméry István

(Terra Rethe)



4 Comments

  1. jolanka molnar

    Tisztelettel köszöntjük a TERRA Réthe lekes vezetőjét és az őt segítő lelekes csapatát. Megint egy igényes rendezvény került fel músor palettájára. Szívet melengető, hogy a multat a jelennel ötvözve feltárja írásaiban, rendezvényeivel falunk feledésbe merülő egyéniségeit a kis embertől az értelmiséget, múvészetet képviselő Rétéről induló, ill. a faluban tevékenykedőket. A szép számú közönség méltó visszajelzés, hogy érdemes a jövőben is figyelemmel kísérni a társulás rendezvényeit, munkásságát.
    Utólag tisztelettel köszöntüjük a márciusban 1 éves🎂 születésnapját ünneplúTERRA Réthe PT, jolánka és anikó🧑‍🤝‍🧑

    • r3the

      Köszönjük a szép és elismerő szavakat. A jövőben tovább munkálkodunk azon, hogy felpezsdítsük a helyi közösséget és egy kis színt vigyünk a falu életébe.
      Ehhez szükségszerű a réteiek és a környékbeliek nyitottsága és bizalma egyaránt, melyet lassan igyekszünk elnyerni.
      Ehhez rengeteg ötlet és terv van még a fiókban.
      Külön köszönet a szülinapi tortáért 🙂

  2. Izsóf B. Csaba, Vitálos Imre, Gergely Bálint

    Ezen a helyen is köszönjük szépen a kitűnő előadást, az élménydús találkozót ill. a finomságokat.
    Ez a hét számunkra ráadásul „kultúr csúcs”, hisz kedden Lili bárónő, ma Samaria Klemzer Band, vasárnap Szentivánéji álom 😊

    • r3the

      Nagyon örülünk, hogy jól érezték magukat és megtisztelték rendezvényünket azzal, hogy bekerült az e heti zsúfolt „kulturális maratonjukba”.
      Nagy szeretettel várjuk Önöket legközelebb is. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük