Menü Bezárás

Beszélgetések az utcán

(A Pravda napilap „Hangok és visszhangok” rovatának rétei vonatkozású részletei)

Kötelező hitoktatás?
Az arról szóló vitákat, hogy mit okozott az évtizedes ateizmus, egyre inkább felváltják az egyháznak a társadalom és az egyén életében betöltött szerepéről szóló viták. Az ateista nevelés felhagyásának egyik lépése az egyházi iskolák létrehozása és a hitoktatás visszaállítása az állami iskolákban. Létezik bizonyos nyomás annak érdekében, hogy a hitoktatást kötelező tantárgyként bevezessék. Ezért több állampolgárt megkérdeztünk, hogyan látják ezt a problémát.

Horácsek Mária (Réte – Galántai járás) (Horácsek Istvánné Bódy Mária – szerk. megj. Terra Rethe)
– Gondolkodom rajta, hogy a gyerekeimet járatom majd hittanra, bár nem vagyok annyira vallásos. A hitoktatás bevezetése jótékony lépés lenne, talán emberségesebbek lennének a gyerekek. Bár itt nem lehet általánosítani – például ritkán járok templomba, és úgy tűnik számomra, hogy kevesebb bűnöm van, mint néhány meggyőződéses kereszténynek. Ezért úgy gondolom, hogy a hitoktatás ne legyen kötelező tantárgy, elvégre valószínűleg többen támogatják azt, hogy csak választható tantárgy legyen.

Megjelent 1991. október 18-án a Pravda napilap 1. évf. 17. számában


Járatná gyermekét egyházi iskolába?
Az elmúlt hónapokban az iskoláskorú gyermekek szüleinek lehetőségük nyílt arra, hogy ne csak állami, hanem egyházi iskolákba írassák gyermekeiket. Az egyik vagy másik iskola melletti és ellene szóló indokok eltérőek, amint azt az e heti felmérésen résztvevők véleménye is bizonyítja.

Gyurcsi József (Réte – Galántai járás)
– Felnőtt gyermekeim vannak, ráadásul nálunk egyelőre az egyházi iskola még nem jött létre.
Ha megalapítanák, nem gondolnék sokáig. Abban az esetben, ha ingázniuk kellene, valószínűleg úgy is egyetértenék.

Megjelent 1992. március 27-én a Pravda napilap 2. évf. 74. számában


A teljes cikk eredeti szlovák nyelven:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük