Menü Bezárás

Formák, vonalak, könyvek – Látogatóban Szabó Józsefnél

A szlovák fővárostól félórányi autóútra fekvő Rétén, gyümölcsfákkal teli kertesházban lakik. Nyáriasan meleg, szeptemberi szombat volt, amikor kimentem hozzá. Az ablakok nyitva voltak, Szabó József pedig már a kapuban fogadott.
Kerek arcú, széles vállú, jól megtermett férfi. Ezek a külső jelek pusztán azért említendők, mert fura módon szemben állnak olykor szinte leheletfinom precizitással kidolgozott rajzaival, grafikáival.

Végigvezet a takarosan helyreállított régi házon, s közben a szobafalakon függő képeit nézzük. Azután leültünk a verandára, vagy tucatnyi általa illusztrált könyvet lapozgattunk, lényegében még mindig a témát kerülgetve.
Megnéztem a karórámat: kereken egy órányi ismerkedés után jött meg az ideje, hogy az első kérdést feltegyem.
Szabó József akkor elkezdett beszélni, kerek, úgyszólván nyomdakész mondatokban.

— Elsődleges kifejezési formája a grafika, a rajzolás. Hogyan lesz valakiből grafikus?

— Nálam mindig elsődleges volt, hogy rajzolok. Kisgyerek korom óta. Semmiféle átváltás közben nem történt. Legfeljebb annyi a különbség, hogy a rajz gyermekkoromban csupán örömöt és jóérzést okozott, manapság sokkal több jó értelemben vett gyötrelmet és fejtörést.
Illusztrációimat, könyvborítóimat az író gondolatvilágához igazodó, de egyéni közlésnek érzem.

— Az „irodalmiságot” sokan lekicsinylő értelemben használják, ha képzőművészetről van szó. . .

— Pedig én szeretek illusztrálni! Ha olvasok valamit, az író élménye rögtön átvált bennem rajzi műfajjá. Lényegében az irodalmi élményt próbálom azonos hőfokon, a szóban forgó mű hangulatát tükrözve, képzőművészetileg ábrázolni.

— Mi köti oly erősen a grafika formanyelvéhez?

— A grafika szerintem mozgékonyabb, mint a festészet, vagy a szobrászat. Az élet, az emberi lelkület legkisebb rezdüléseit is hajlékonyabban, rugalmasabban követheti, mint a képzőművészet többi ága.
Emellett azt is fontos tudatosítani, hogy a fehér is, a fekete is szín. A feketében a nyugalom dominál, a fehér a keletkezés lehetőségeit hordja magában. Mindez szervesen hozzátartozik mondanivalóm közlésének teljességéhez. A költőnek szavakra, a festőnek színekre, nekem a formák, a vonalak és a betűk harmóniájára van szükségem.

Valóban, hogy áll a festészettel?

— Én is festek állandóan, feltéve, ha az időm engedi. Különösen a nagyobb méretű kompozíciókat kedvelem. A festés jóleső öröm számomra. Úgy érzem, hogy jobban sikerült képeimen a színek dinamizmusa és a vonalak szűkszavúsága dominál.


— Sokan viszont úgy tartják, hogy a hiteles és pontos rajz az, ami igaz is, meg szép is. . .

— Ki tudja, miért szép egy levél? Vagy miért szép az ablakomból látható fenyő?
Mostanában különösen nagy szeretettel szívom magamba a természet nyugalmát. Örülök annak, hogy friss a levegő, hogy reggel van, és hogy ez a reggel szép.
Vannak dolgok, amelyeket nem lehet, nem is kell megmagyarázni, hisz épp ez adja varázsukat. A rajzzal is úgy vagyunk, mint a virággal, a madárral: akkor őszinte, ha jóleső örömmel, de szavak nélkül tudjuk benne felfedezni a szépet.

(miklósi)
Fotó: Gyökeres György

Megjelent 1987. október 2-án a Hét hetilap 32. évfolyamának 40. számában.

2 Comments

    • r3the

      Természetes számunkra, hogy községünk neves tagjait ne hagyjuk feledésbe veszni.
      Köszönjük, hogy figyelemmel követi munkásságunkat.
      Üdvözlettel,
      Laki László

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük