Menü Bezárás

Hullámvölgyek nélkül

A legkisebb tűzoltók egy ünnepségen

A címben jelzett hullámvölgyeket általában minden szervezet szeretné messze elkerülni. Ez persze nem mindig megy, és ennek lehetnek a szervezeten belüli vagy kívüli okai is. A hiba a legtöbbször az emberekben, a tagságban van, persze nem kizárt az sem, hogy a hullámvölgy vagy hullámvölgyek a rossz feltételek a meg nem értés következményei. Egy ismerősöm már régebben felhívta figyelmemet a Galántai járás béli Réte önkénteseinek szervezetére. Úgy fogalmazott, hogy ennek a szervezetnek a működésében már huzamosabb ideje nem ismerik a hullámvölgy fogalmát. Az állítást a falu helyi nemzeti bizottságának elnöke Farkas Irma teljes egészében igazolta:

— Tény, hogy a falu számos tömegszervezete közül tűzoltóinké talán a legjobb „csapat”, kiegyensúlyozott tevékenységet folytatnak, nincsenek rossz, gyenge időszakaik, a jó munka folytonossága a legjellemzőbb rájuk.

— Mivel támaszthatja alá ezt a kétségkívül nagyon pozitív megállapítást?

— A nemzeti bizottság rendszeresen ellenőrzi valamennyi tömegszervezet munkáját, így az önkéntes tűzoltók tevékenységét is. Ez törvényadta feladatunk. Kézzelfogható eredményeik vannak, ezt egyértelműen el kell ismernünk. Ha olykor-olykor hibákat tapasztalunk, azt azonnal megmondjuk. Szólunk arról is, mit várunk tőlük.

— Tehát, minden tökéletes?

— Természetes, hogy vannak gondjaink. Például a szertár állapota. Nagyon régi épület. Szerettünk volna egy újat építeni, sajnos, ebben a választási időszakban sem „fért bele” a költségvetésbe. Sok minden épült az utóbbi években a faluban, olyan intézmények, amelyek prioritása nem volt vitatható. A szertár ugyan régi, de sok munkával maguk a tagok – hogy úgy mondjam – lakhatóvá tették. Folyamatosan tartják karban, amennyire lehet, szépítik, csinosítják. Jelenleg azt tervezik, hogy bekerítik, mert az a helyzet, hogy sok felelőtlen lakosunk a szertár környékét összetéveszti a szemétlerakó területtel, és ez bizony sok bosszúságot okoz – tájékoztat Farkas Irma, a rétei Helyi Nemzeti Bizottság elnöke.

Agilis, lelkes elnöke van az önkéntes tűzoltók helyi szervezetének, Michal Bačinský személyében. A helyi szövetkezetben dolgozik, és beosztása egybevág a szervezetben betöltött szerepével; a szövetkezet tűzvédelmi felügyelője. Beszélgetésünk természetesen a szervezet rövid bemutatásával kezdődött.

— Hetvennégy állandó tagunk van, a vezetőség 11 tagú. Elmondhatom hogy üléseinket, megbeszéléseinket rendszeresen, az előre elfogadott terv szerint tartjuk. A tagság többsége a helyi szövetkezetben dolgozik.

— Mi mondható el a tagság összetételéről milyen korosztály képviseli a zömét, idősebbek, vagy a fiatalok?

—. Örömteli tény, hogy a tagság kétharmada 35 éven aluli. Persze, szívesen látjuk körünkben az idős, tapasztalt tűzoltókat is, legidősebb tagunk 78 éves. Számítunk. rájuk, sok esetben tudnak segíteni főleg tanácsaikkal, gazdag tapasztalataikkal. Szervezetünk mellett működik az Ifjú Tűzoltók Köre, pontosabban két ilyen körünk van mintegy-húsz gyerekkel. Rendszeresen foglalkozunk velük, és ennek meglátszik az eredménye is, szép helyezéseket érnek el a Láng versenyben. Jó az együttműködésünk ezen a területén a helyi iskolával.

— Nem szóltunk még a felszerelésről, mi mindene van a helyi szervezetnek?

— Két fecskendőnk van PS 12 és PS 8 — ez utóbbi a régi, ezt főleg a gyakorlatozáshoz használjuk, az újabbat nem, az kizárólag csak a tűzesetekhez van készenlétben. Biztonsági okokból határoztunk így, annak érdekében, hogy a PS 12-es mindig megbízható, és üzemképes legyen. Ami a többi felszerelést illeti, elmondhatom, hogy meg vagyunk elégedve, a helyi nemzeti bizottság messzemenően gondoskodik rólunk ilyen szempontból is.

— És mi a helyzet a versenyeken való részvétellel?

— Férfi serdülő és női csapatokkal veszünk általában részt, ez utóbbinak örülünk a legjobban persze, hisz ismeretes, hogy a női versenyzőkkel a legtöbb helyen gond van. Tizenhat nő van sorainkban és el kell mondani, hogy nagyon aktívak.

— És nem okoz gondot az, ami a legtöbb helyen, hogyha „asszony lesz a lányból” – abbahagyják tűzoltó-pályafutásukat?

— Érdekes, de nálunk a férjhezmenetel után se hűtlenek hozzánk.

— Gondolom, elsősorban a tűzoltó-feleségek a legaktívabbak, talán a férj hatására?

— Így van, véletlenül az én feleségem is tűzoltó, ez nyilván hozzájárul ahhoz, hogy aktívak és szeretik ezt a munkát.

— És ha már szó esett a versenyekről — milyen eredményeket tudnak felmutatni?

— A körzeti versenyen lányaink asszonyaink a második helyet érték el. Ez az eredmény azért is szép, mert kezdők voltak a csapatban. Ha így folytatják, akkor a jövőben még jobb eredményeket várhatunk tőlük. Ami a férfiakat illeti – a harmadik helyen végeztek, ez meglehetősen bosszant bennünket, mert így nem kerültünk be ezúttal a járási fordulóba, a körzeti versenyek első két helyezettje jutott ugyanis tovább. Ez arra ösztönzi majd férfi-csapatunkat, hogy a jövőben jobban és többet gyakorlatozzanak, A múltban már értünk el jobb eredményeket is és azt hiszem minden feltétel adott, hogy a következő versenyeken tovább jussunk —, mondja vendéglátóm Michal Bačinský.

(Polák László)

Megjelent 1986 szeptemberében a Tűzoltó havilap 22. évfolyamának 9-ik számában

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük