Menü Bezárás

Kecskeméti ajándék a réteieknek

A színmagyar Réte község zászlót kap Kecskemétről

A Pozsony és Komárom közt levő s nemrég visszakerült Réte község színmagyar lakosságának emberfeletti hazafias küzdelméről beszélt legutóbb Galambos Zoltán komáromi lelkész. Az igen szegény község Prága okvetetlenkedése miatt elvesztette magyarokat nevelő iskoláját, de óriási erőfeszítéssel, páratlan áldozattal felépített egy kéttantermes modern, sőt hipermodern iskolát, amiben azután a tanítást megkezdhették.

A Hétfői Kör tegnapi összejövetelén dr. Joó Gyula ismét vázolta Réte község példát mutató hazafias magatartását és indítványt tett, hogy mivel a nagyobb helyek már mind el vannak látva zászlókkal, a Hétfői Kör küldjön Rétére, a Csallóköz egyik legkisebb falujába nemzetiszínű lobogót. A Hétfői Kör tagjai azonnal elfogadták az indítványt és elhatározták, hogy a perselypénzeket Réte zászlója javára fordítják. Már tegnap szép összeg gyűlt össze erre a célra.

Megjelent 1939. február 18-án a Kecskeméti Ellenőr független politikai napilap 3. évfolyamának 14. számában


Réte köszönete a Hétfői Körnek

Réte község református lelkésze, Galambos László abból az alkalomból, hogy a Hétfői Kör a kicsi egyházközségnek díszes zászlót küldött, a következő köszönő levelet intézte Joó Gyula dr. főgondnokhoz, mint a Hétfői Kör elnökéhez:

„Mélyen tisztelt Főgondnok Úr!
Hálás szívvel, nagy örömmel és szeretettel vettük azt a díszes zászlót, mellyel egyházunkat a kecskeméti Hétfői Kör megtisztelni szíves volt. Éppen idejére, március 14-ére érkezett s a cserkészcsapat zászlójával együtt volt alkalmam a 48-i szabadságünnep 91. évfordulóján zsúfolva volt templomban megáldanom.
54 év óta vagyok lelkész, de soha ilyen szívem szerinti ténykedés elvégzésére nem volt alkalmam. Könnyek gyűltek a szemünkbe s a vidéki községekből autókon és kocsikon templomba siető hívek szemébe is, hogy hallhatták azt a múltat, dicső múltat felújító beszédet s azt a magasztos tényt, midőn a magyar címerrel ellátott zászló felavatásán, az öreg lelkész szíve mélyéről fakadó buzgó áldó fohászával átadta rendeltetésének.
Fogadják az urak egyetemesen a leghálásabb köszönetünket testvéries szeretetükért. Az egyház híven őrzi, drága ereklyeként gondozza s csak nagy nemzeti ünnepek alkalmával fogja kitűzetni ezt a zászlót az egyház épületére.“

Megjelent 1939. március 22-én a Kecskeméti Közlöny politikai napilap 21. évfolyamának 67. számában


A rétei református egyház köszönete a neki küldött zászlóért

A Hétfői Kör január első felében elhatározta, hogy Rété község reformátusainak zászlót küld. Erről lapunk januári számában már megemlékeztünk. A zászlót a Hétfői Kör elkészíttette és úgy intézkedett a vezetőség, hogy az március 15-ére rendeltetési helyére érkezzen. A zászló meg is érkezett március 14-én és Galambos László református lelkész, az itt járt komáromi lelkész édesapja, meleghangú levélben köszönte meg a kecskeméti reformátusoknak és a Hétfői Körnek nagylelkű adományát. A levél idevonatkozó része így hangzik:

„Bár 54 év óta vagyok lelkész, de még soha nem nyílt alkalmam arra, hogy ilyen szívem szerint való ünnepséget rendezzünk. Könnyek gyűltek a szemünkbe s a nagy vidéki körzetből autókon és kocsikon templomba siető hívek szemébe, hogy hallhatták a dicső múltat felújító beszédet és azt a magasztos tényt, amidőn a lelkész a magyar címerrel ellátott ajándékzászló felavatása közben megemlékezett a kecskeméti Hétfői Kör együttérzéséről és meleg szeretetéről.
Fogadják leghálásabb köszönetünket szeretetükért és adományukért. Az egyház híven őrzi meg a zászlót és drága ereklyeként fogja gondozni és nem fog megfeledkezni az adományozókról, amikor nagy nemzeti ünnepeink alkalmával az egyház épületére kitűzhetjük.“

Megjelent 1939. januárjában a kecskeméti Reformátusok Lapja hetilap 26. évfolymának 1-2. számában


(A rétei zászlónak sajnos nyoma veszett, a cikkben látható zászló a Balogiványi református templom zászlaja, melyet 2016-ban avattak. – szerk. megj. Terra Rethe)

Képforrás:
www.felvidek.ma

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük