Menü Bezárás

Orosz Örs – könyvbemutató Rétén

Sikerrel zárult a rétei Közösségi házban Orosz Örs – Szoborsorsaink című könyvének bemutatója, mely a Terra Rethe polgári társulás tervezett előadás-sorozatának első rendezvénye volt. Egyben ezzel a rendezvénnyel nyitotta meg kapuit a község által felújított helyszín is, mely egykor tűzoltószertárként, majd vendéglátóipari egységként és legutóbb egy vallási felekezet központjaként is funkcionált.


Az előadót a polgári társulás elnöke, Laki László konferálta fel és egy pár mondat erejéig felevenítette a járási székelyen álló szenci honvédek emlékművének történetét, melynek sorsa a második csehszlovák megszállást követően hasonlóan alakult, mint az előadó könyvében szereplő megannyi magyar vonatkozású emlékműé. Tudniillik a szóban forgó emlékművet is elérte a soviniszta kultúrbarbarizmus, ledöntötték, széttörték és darabjait elásták a városháza udvarán. (Bővebben IDE kattintva olvasható az emlékmű története.)

A kis emlékeztetőt követően kezdte meg előadását Orosz Örs, ki ismertette az egybegyűlteket a Sine Metu Egyesület tevékenységéről, eddigi értékmentő munkájukról, eredményeikről és sikereikről
Említést tett a szútori református templom harangainak mentési munkálatairól, az utolsó istentiszteletről és a harangok gombaszögi felállításáról, mely eseményeket rövid, kis videókkal prezentált az érdeklődőknek.


A könyvből csemegézve pár érdekfeszítő történetet mesélt el kis humorral fűszerezve, mely stílus rögtön elnyerte a közönség szimpátiáját. Az olvasói élményt megóvva, csupán egy-egy mondat erejéig említenénk meg az est folyamán elmesélt történeteket, melyek közt szerepelt többek közt az érsekújvári városi legenda nyomán keresett Czuczor Gergely bronzszobra egy lebetonozott kút mélyén.
A lankadatlan figyelmet tovább fokozta a kassai honvéd szobor talapzatának felkutatása és mentésének kalandfilm-szerű története, mely már-már az illegalitás határait súrolta, de az összefogás meghozta a siker gyümölcsét.

Talán a legnagyobb figyelmet a lőcsei honvéd szobor megtalálásának és újraöntésének izgalmas története kapta. Hiszen ennek a ledöntött emlékműnek a felkutatásába több kutatónak tört bele a bicskája. Örsék viszont egy muzeológus elszólását követően akadtak nyomára és került ismét a figyelem központjába a történelmi szobor. Az újraöntés és a helyreállítás részleteibe kalauzolva, rövid videókkal fűszerezve ejtette ámulatba a hallgatóságot.

További képek IDE kattintva


Bónuszként egy sikertörténettel zárta előadását, pontosabban a roskoványi honvédemlékmű titokzatos történetét és végül szerencsés sorsát ismertette. A történelmi Magyarország első 1848-as emlékművét a csehszlovák megszállás után döntötték le és 102 évig pihent a föld mélyén, mire az egyesület rátalált.

Előadás hallgatása közben lehetőség nyílt a bemutatott könyv fellapozgatására is, mely olyannyira elnyerte a közönség tetszését, hogy a szerző az est végére ki is fogyott a könyvekből, melyet mindenkinek névre szólóan dedikált.
A könyv azonban továbbra is megrendelhető Orosz Örs Facebook oldalán egy üzenet formájában.

Nagy köszönet a Községi hivatalnak, mely rendelkezésünkre bocsátotta a helyszínt és a hirdetőfelületeiket.
Illetve külön köszönet az abarai Önkéntes Tűzoltó Testület parancsnokának, Telgarec Gergelynek, kinek közbenjárása nélkül ez a rendezvény nem valósulhatott volna meg.
Végezetül köszönet illeti mindazokat, akik hozzájárultak a rendezvény sikeréhez.

Várunk mindenkit nagy szeretettel a következő alkalomkor is.

(Laki László – Terra Rethe)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük